fredag 22 augusti 2008

Försvarsberedningens vara eller inte vara?

Wilhelm Agrell skriver svidande kritik mot försvarsberedningens omvärldsanalys på SvD Brännpunkt och menar att det är ett systemfel när majoriteten ska komma överens om världsbilden, det i sig tycker kanske jag inte är det största hotet mot säkerhetspolitiken utan det som skrivs av Agrell nedan:


"Han framhåller att Ryssland visserligen vill kunna projiciera makt men att konflikterna i Tjetjenien och Georgien visat att det är den södra flanken som Ryssland tillmäter stor betydelse och att vårt närområde ser helt annorlunda ut.


En given fråga är för vem Baltikum och Östersjöområdet ser annorlunda ut: för det svenska försvarsdepartementet, eller för det ryska? Och vems uppfattning i denna fråga är det som bör ligga till grund för en analys av framtida hot?"


Jag har tidigare skrivit om den betydelse som jag anser östersjöregionen har ur ett energistrategiskt perspektiv för transporter både av olja och för den framtida gasledningen. Detta är ett mycket viktigt strategiskt område där rysslan har militär förmåga och bara framtiden kan utvisa hur dom tänker använda sina resurser och åt vilket håll deras projesering riktar sig.

Inga kommentarer: